Jag är Västarvet

Kulturpris till Marie Schmidt på Lödöse museum

Grattis till Marie Schmidt, museipedagog på Lödöse museum!
Hon har tilldelats Lilla Edets kultur- och fritidsnämnds kulturpris, för sitt arbete att med stort engagemang och kunskap sprida berättelsen om medeltiden i Lödöse och även tillgängliggöra denna kunskap för personer med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning utifrån begreppet jämlik kultur.

Hur känns detta?

–  Jättekul!! Jag känner mig så hedrad!

Var kommer din egen stora passion för medeltiden ifrån?

–  Sedan jag första gången hörde ett medeltida musikstycke spelat på krumhorn på en medeltidsdag när jag var i 10-årsåldern! Jag blev lite lätt besatt av medeltiden den dagen och försökte ta reda på allt från matrecept till danser från medeltiden!

Vad betyder arbetet med jämlik kultur för dig i din yrkesroll?

–  Det här med allas rätt till kultur är något som lätt glöms bort. Jag är så enormt tacksam för att jag fick möjligheten att göra det här utvecklingsarbetet och träffa så många jättefina barn, ungdomar och vuxna i både skola och familjer som lärde mig massor och bidrog till ett nytt sätt att jobba och till det sensoriska rummet på Lödöse museum.

På museet har ni ett så kallat sensoriskt rum. Kan du berätta lite mer om hur det fungerar?

–  Ett museum kan vara en väldigt svår och utmanande miljö för personer med till exempel neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och intellektuell funktionsnedsättning eftersom det är mycket sinnesintryck och folk som kommer och går. Då kan det bli så att museibesöket med klassen blir en jättenegativ upplevelse för några av eleverna och familjer kanske väljer bort att gå på museum helt och hållet på grund av det.

Det sensoriska rummet är en plats som inte har så mycket intryck, utan det har släta, vita väggar. Sedan gömmer sig kopior av föremål som man kan känna på i luckor i väggarna. Då blir inte sinnet överlastat. Där finns bildstödsbilder som ska göra det lättare att förstå hur sakerna har använts.

Sedan kan man få uppleva Lödöses fantastiska historia runt vår ”magiska eld” på ett annorlunda vis genom interaktiv dramalek. Där får besökaren uppleva historien genom sånger, rytmer och rörelser.

Hur ska du fira?

– Genom att göra medeltida favoritgodiset: saracenska ärtor!

Bonustips:
Klicka här för att komma till ett förslag på recept för medeltida trerätters.

Lägg till kommentar

Ämnen

Följ oss

Följ oss gärna i våra sociala medier