Jag är Västarvet

Det förflutna är alltid närvarande

Människan har i alla tider skapat myter. Det är som att vi har ett inre behov av att hitta förklaringsmodeller till våra liv och vår omvärld. Man kan säga att myten har blivit en farkost för berättelser som skapar mening med våra liv.

Myter kan beskrivas som ett sätt att närma sig det okända. Att låta det abstrakta få konkret form genom en meningsbärande berättelse. Människor har sedan urminnes tider försökt att hitta redskap för att förstå en komplex tillvaro. Vi försöker förstå vår egen roll i universum och ge saker och ting ett sammanhang.

Ordet myt kommer från grekiskans mýthos som betyder saga eller berättelse. Många myter bygger på universella föreställningar; om gudar och människor, kärlek och hat, liv och död. Och ibland – längst inne i mytens kärna kan vi hitta några skimrande sanningskorn.

Skogen som plats är ofta scen för lokala myter och sägner.

Från vandringssägner till virala mördarclowner

Vi lever i en tid av alternativa fakta, falska nyheter och bristande källkritik. I princip kan vad som helst spridas på nätet i en desperat klickjakt. Det är förvirrande och kan vara svårt att veta vad som är sant eller falskt. Men kanske är detta inget nytt fenomen.

Myter och legender, sägner och rykten har spridits i alla tider. Från grottmålningar till lägereldar, från mindre samhällen till städer och genom medier som brev och böcker. Sägner som tidigare fick fötter genom muntliga berättelser sprids nu som virala löpeldar med falska nyheter om onda mördarclowner, digitala spökhistorier och politisk propaganda.

Myten är en farkost för berättelser som skapar mening över tid och rum.

Dramatiska berättelser i tid och rum

Vi har fått nya plattformar och kanaler – men grundprincipen är densamma. Myten gestaltar våra allra vackraste drömmar och våra största rädslor. Lyckligtvis är vårt gemensamma kulturarv helt marinerat i fantastiska berättelser – från sedelärande sagor till dramatiska sägner som vandrat genom generationer. Myten är en farkost på färd genom tid och rum – fylld med berättelser som skapar mening med våra liv. Och nu är de bara några knapptryckningar bort.

Kommande utställning om folktro, fakta och fiktion

Vi arbetar just nu med en kommande utställning i både digital och fysisk form med titeln Trollbunden – folktro, fakta och fiktion. Till utställningen har vi bjudit in ämnesspecialister, forskare och författare som berättar om allt från vandringssägner och vardagsmagi till creepypastor och psykologiska mekanismer bakom vår tids besatthet kring skräck och övernaturliga fenomen. Den digitala utställningen kommer att publiceras i slutet av maj 2019 och är ett samarbete mellan flera olika museer och verksamheter i Västarvet samt med Institutet för språk och folkminnen.

Vill du veta mer?

Är du intresserad av historiska fenomen så kika gärna in på Västarvets webbplats och botanisera runt bland myter och legender, sagor och sägner. Upptäck berättelser om allt från ormkulter och ättestupor till gastar och gengångare. Det förflutna är alltid närvarande. Klicka här för att läsa lokala myter och sägner.

Johan Lindblom
Kommunikatör, Västarvet

Lägg till kommentar

Ämnen

Följ oss

Följ oss gärna i våra sociala medier